Selän hyvinvoinnista

Selkävaivat ovat eräs ihmislajin ongelma. Väitetään, että puusta laskeuduttuamme nousimme liian nopeasti takajalkojemme varaan. Mutta olihan siitä hyötyäkin: kädet vapautuivat hyötykäyttöön.

Tutustu Yrjö Mähösen artikkeliin selän hyvinvoinnista.

Selkä voi hyvin, kun sitä käytetään riittävästi, mutta ei liian rankasti, jolloin kudokset ylikuormittuvat ja rikkoutuvat. Jos selkää ei käytä, se rappeutuu. Rotilla tehdyssä (ikävässä) tutkimuksessa jäykistettiin rottien selkä. Jo parissa viikossa näille eläinparoille tuli selkänikamien välilevyjen rappeuma. Haluammeko olla ”ihmisparkoja”, jotka emme harjoita selkäämme?


Meidän tulisi liikkua aktiivisesti. Puuhastelutyöt ja varsinaiset ansiotyötkin tuottavat selälle liikuntaa, joka ylläpitää selän rakenteita sekä toiminnalle tärkeitä lihasten hallintarefleksejä. Jos refleksit eivät toimi oikein, saattaa tapahtua liikuntavirhe, jolloin selkä kipeytyy: asiaa sanotaan ”noidannuoleksi”.

Istumatyö ei tietenkään ole riittävä selän hyvinvoinnin harjoittamisen kannalta. Istumatyöläisen tulisikin sen takia usein keskeyttää istuminen ja tehdä välillä liikuntaharjoituksia. Mutta myös rankassa ruumiillisessa työssä selkää tulisi sopivin välein vetreyttää! Rankan työn tai harjoittamisen vastapainona tarvitaan välttämättä palauttavaa ja rentouttavaa harjoitusta.
Suomalainen asahi-terveysliikunta tuottaa terveysvaikutuksia koko kehoon. Lisäksi kehotietoisuutta harjoittamalla poistamme stressin haitallisia vaikutuksia.


Asahiharjoittelun idea selän suhteen

Olemme rentoja. Pyrimme seisomaan ja istumaan pystylinjassa (”vesilasi pään päällä”). Pystylinjassa ollessa selän, niskan ja hartioiden lihakset pystyvät parhaiten rentoutumaan.
Olemme huolettomia. Kun keskitymme tarkkailemaan kehomme tuntemuksia, tietoisuutemme siirtyy tarkkailemaan kehon karttaa, joka syntyy oikeassa aivopuoliskossa. Oikeassa aivopuoliskossa ei ole sanoja eikä ajankulun seurantaa (siellä on aina ”nyt”). Täten huolestuttavat ajatukset poistuvat mielestämme, jolloin stressi poistuu.


Spesifistä


  • Harjoittelemme nostamisen tekniikkaa.
  • Treenaamme selkäämme torsiokierroilla eli oman vartemme ympäri kiertymällä.
  • Taivuttelemme selkäämme.
  • Teemme rotaatioharjoituksia, eli kiertoharjoituksia.

Lisätekijöitä selän optimaaliseen toimintaan


Venyttelemme dynaamiseen, pehmeään ja turvalliseen tapaan lonkan koukistajaa, siis reiden etupuolella olevia lihaksia. Asahi 1-sarjan loppuvirtaus!
Treenaamme myös reiden takaosan lihaksia (hamstring) dynaamisen pehmeästi. Asahi 2-sarjan hovikumarrus ja 3-sarja etutaivutus.Jos selkä kuitenkin kipeytyy, älä lamaannu, vaan:
- Koeta pysyä liikkeellä sen verran kuin pystyt. Ota vaikka kipulääkettä ”buranaa”, jotta voisit vähän liikkua kipujen sallimissa rajoissa.
- Tee asahi-selkäliikkeitä varovasti, liikelaajuutta pienentämällä: vältä voimakasta kipua harjoituksessasi.
- Älä jää sänkyyn makaamaan tai tuoliin istumaan liian pitkäksi aikaa.Jos selkäkipusi on krooninen ongelma, älä silloinkaan lannistu, vaan:
- Harjoita selkääsi varovasti joka päivä omien tuntemuksiesi mukaisesti. Voit harjoittaa asahi-selkäliikkeitä, mutta rajoita liikelaajuutta kipujesi sallimiin rajoihin.

- Harjoittele varovasti joka päivä. Säännöllisyys on tärkeätä: siis joka päivä! Koeta pysytellä liikkeellä määrävälein. 

- Älä jää makaamaan sänkyyn pitkiksi ajoiksi (nukkuminen on tietysti sallittua) äläkä istu liian pitkiä aikoja.

- Treenaa sopivin välein selkääsi. Et kadu, jos toimit näin.


Erikoistilanteet, joissa tulee hankkiutua lääkärin vastaanotolle
- Jalasta lähtee voima, eli se ikään kuin kivun lisäksi ”halvaantuu”.
- Selkäkivun yhteydessä virtsarakon tai peräsuolen toiminta häiriintyy.


Selkäongelmat ovat usein työperäisiä, joten olisiko syytä ottaa pieni hetki taukovoimistelua.

0
Feed

Jätä kommentti