15/03/2023 kirjoittanut Sisätautien ja geriatrian erikoislääkäri Yrjö Mähönen 0 Kommentit
Olkapään vaivojen kuntouttamisesta
Tutustu Asahi Nordicin pääkouluttajan sisätautien ja geriatrian erikoislääkäri Yrjö Mähösen blogiin aiheesta olkapään vaivojen kuntouttaminen.
Kokemusasiantuntijana onkin helppo puhua asiasta. Olen itse kokenut kummankin olkapään kiertäjäkalvosimen repeämän. Olen kuntouttanut itseni oireettomaksi asahi-terveysliikunnalla. Tärkeimmät harjoitukset ovat olleet asahin ykkössarjan hartiapyöritysliikkeet ja kakkossarjan olkanivelten pyöritysliikkeet. Sidekudosten parantumiseen menee tosi pitkä aika. Itselläni kesti peräti kaksi vuotta olkapäätä kohden, ennen kuin vaivat olivat aivan kokonaan poistuneet.
Kiertäjäkalvosin koostuu lihasten jänteistä, jotka kiinnittyvät olkanivelen ympäristöön. Niiden ansiosta voimme liikutella olkavarttamme eri suuntiin. Jos jänteessä on vaurio, sen tuntee kipuna liikuttaessa ja toisinaan aluetta särkee levossakin. Jos jokaisen 60-vuotiaan olkapäästä otettaisiin magneettikuva, löytyisi rappeutumista tai vauriota peräti 30 prosentilla tapauksista. Monesti löydös on kuitenkin ihan oireeton. Iän mukana tapaukset lisääntyvät.
Jos olkapään vaiva syntyy äkillisesti vamman seurauksena, tulisi hakeutua pikapuoliin lääkärin vastaanotolle. Hän arvioi tilanteen. Yleensä tarvitaan röntgenkuva, jolla poissuljetaan murtuma ja havaitaan mahdollinen nivelrikko. Hankalassa tilanteessa kysytään kirurgin mielipidettä leikkauksen suhteen. Pehmeät kudokset näkyvät ultraäänikuvauksessa ja magneettikuvassa.
Leikkausta tarvitaan varsin harvoin. Melkein aina kiertäjäkalvosimen rappeuma tai jänteen osittainen repeämä lievittyvät liikehoidolla. Fysioterapeutti osaa opettaa sopivia kuntouttavia liikkeitä. Asahi on liikuntahoitoa, jota potilas voi itse suorittaa. Liikeitä tehdään tietysti varovasti kivun sallimissa rajoissa liikelaajuuksia noudattaen.
Jänteen läpäisevä repeämä voi kehittyä pahenevan rappeuman myötä tai syntyä äkillisessä tapaturmassa joko rappeutuneeseen tai terveeseen jänteeseen. Kiertäjäkalvosimen jännevaivan tyypillinen oire on levossa tai rasituksessa tai molemmissa tuntuva kipu. Kipu ilmenee etenkin käsivartta nostaessa tai yrittäessä työntää sitä taakse alas takin hihaan. Läpäisevään repeämään liittyy aktiivisen liikelaajuuden rajoittuminen ja lihasvoiman heikentyminen. Jos fyysisesti aktiivinen työikäinen henkilö saa tapaturman jälkeen repeämän, johon liittyy merkittävä voiman heikkeneminen, tulisi harkita leikkaushoitoa - etenkin jos kuntoutuminen on heikkoa.
Eräs olkapään kiusa on ns. jäätynyt olkapää, jossa olkanivelen ympärillä oleva kapseli paksuuntuu ja kutistuu. Tämäkin vaiva tuottaa kipuja. Lisäksi se rajoittaa olkavarren liitettä. Sen huomaa siitä, että olkavarsi ei nouse millään sivukautta vaakatason yläpuolelle, vaikka joku auttaisi nostamalla käsivartta. Liikelaajuus on vahvasti rajoittunut moneen suuntaan. Onneksi tauti paranee itsestään parissa vuodessa. Tässäkin tapauksessa liikuntahoito on hyödyksi. Sillä ylläpidetään olkavarren liikkeitä mahdollisimman laajoina. Samalla lihakset saavat harjoitusta ja ovat sitten kunnossa, kun tauti paranee.
Erikoislääkäri Yrjö Mähönen on Asahi Nordicin pääkouluttaja ja sisätautien ja geriatrian erikoislääkäri
Kommentit
Jätä kommentti