Asahi - liian kevyttäkö

Viime aikojen harjoittelutrendit ovat olleet varsin toiminnallista luettavaa. Ollaan harjoiteltu HIIT-treeniä, seurattu erilaisia fitnesstrendejä ja jonoteltu toiminnallisten salien kassalla muiden mukana. Kaikkia lajeja on yhdistänyt sana tehokkuus. Tule meille ja harjoittele tehokkaasti. Niinpä. No pain no gain.

Tutustu Risto Lehdon blogiin aiheesta, onko asahista voimaharjoitteluksi.

Ovatko tällaisten lajien vastakohdat sitten jotain tehotonta hymistelyä kukkahatuissa. Tavoitellaan ehkä mielenhallintaa, mutta voimaharjoittelua...ehei. Tätä asiaa pitää pohtia.


No pain BIG gain

Kovan harjoittelun seurauksena saattaa joskus olla myös kovat kivut. Vammautuminen on todennäköisempää, kun keho vedetään äärimmilleen. Mitä sitten kun todetaan, että kova treeni ei sovikaan. Kaikki on loppu vai onko? Vai olisiko ehkä alun alkaen pitänyt pohtia, mikä laji sopii itselle paremmin tai olisiko ollut syytä ottaa jokin rauhallisempi laji mukaan ohjelmaan?
Asahi on laji, jossa lähtökohdat ovat loistavat, jos olet aloittamassa kuntokuuria vuosien laiskottelun jälkeen. Asahi on hyvä valinta myös aktiiviliikkujalle palauttavaksi harjoitteluksi.
Asahissa pidetään koko keho aktiivisena. Nivelet vahvistuvat joustavassa liikkeessä, jänteet ja verisuonet saavat venytystä. Hitaasti tehtävä liike opettaa keskittymään ja varsinkin tasapaino-osiossa mieli keskittyy vain liikkeen tekemiseen. Siinä on sitä tietoisuusharjoittelua parhaimmillaan.


Mites se voimaharjoittelu? 

Asahista saa varsin helpolla turvallista ja tehokasta voimaharjoittelua. Se sopii sekä itsenäiseen voimaharjoitteluun aktiiviurheilijalle sekä arkisten aherrusten voimaa vaativien tehtävien suorittamiseen tavalliselle ihmiselle. Toisaalta se voi olla myös terapiaa loukkaantumisen tai leikkaushoidon jälkeen. Asahin liikenopeuden säätäminen hitaammaksi sekä liikkeiden syvyyden lisääminen ovat jo sinällään tehokkaita voimaharjoittelun osia. Toki toistojen määrääkin voi lisätä. Liikkeissä voi myös korostaa jännitetyn kehon ja rennon kehon vuorovaikutusta. Tämä toimii esim. keskustan eli vatsan ja selän alueen vahvistavana lisäharjoitteena. Voit esimerkiksi selän kiertoliikkeen maksimiasennossa pitää vatsalihaksia jännittyneinä hetken ja sitten rentouttaa keho ja toistaa sama kääntäen liikettä toiselle puolelle.


Muutama perusohje asahista voimaharjoittelussa

  • yhdistä liikkeisiin hengitys. Kun liike suuntautuu ulospäin, tulee uloshengitys. Kun liike on kehoa kohti, tulee sisäänhengitys
  • tee liikkeet todella hitaasti. Asahia tehdään aina hitaasti, mutta voimaharjoittelussa voit hidastaa entisestään ja jopa pysäyttää liikkeen matalissa asennoissa
  • tee liikkeet normaalia suoritustapaa syvempinä
  • ota mukaan jännitys-rentous -liikepareja
  • muista mielikuvat. Jos rakennat itsellesi mielikuvan painavasta nostosta, tuntuu nostoliike painavalta


Välineharjoittelu ja asahi

Asahissa ei harjoitella välineillä.… mutta, jos sittenkin… Asahia voi monipuolistaa välineillä, jos koet sen mielekkääksi. Oma kokemukseni, että voimaharjoittelussa paras väline on kahvakuula. Kahvakuulassa on samanlainen kehonkäytön malli kuin asahissa. Pyritään rakentamaan sulava ja joustava liike, jossa voima lähtee maasta. Kahvakuulassa saadaan kehon liikkeen avulla kuula liikkumaan kevyesti.

Oheisella videolla on muutama esimerkki sopivista liikkeistä esimerkiksi yhdistettynä asahin ykkössarjaan.



Asahi ja aktiiviliikkujat


Asahi on lajiin syvemmin perehdyttäessä hyvinkin haastavaa. Vaativiin liikkeisiin ja harjoitteisiin tottuneet huippu-urheilijat löytävät asahista varmasti oman mallinsa. Asahin ykkös- ja kakkossarjaa voidaan muokata aktiiviliikkujan tarpeisiin, mutta kolmossarja tuo jo sellaisenaan haasteita kokeneellekin urheilijalle. Liikkeiden toistomäärää voidaan kasvattaa ja liikkeitä voidaan muokata siten, että suoritustapa viedään äärimmilleen esimerkiksi liikkeen ääriasentoon viemisen myötä. Jos verrataan erilaisten kokemusten kautta ihmistyyppejä, niin asahiharjoittelu arkiliikuntaan ja työhyvinvointiin voimia hakevalle harjoittelu on toisentyyppistä kuin esimerkiksi telinevoimisteljalle tai palloilulajien aktiiviharjoittelijalle. Parasta asahissa on se, että tällaiset liikunnan ääripäät pystyvät harjoittelemaan samalla asahitunnilla terveysliikkujien kanssa. Kysy ryhmäsí ohjaajalta erilaisia liikemalleja, jos haluat lisää haastetta.
Asahiharjoittelu voi olla ikäihmisten kuntouttavaa harjoittelua tai työhyvinvointia ja ergonomiaa työssäkäyville. Asahi voi olla huippu-urheilijalle palauttavaa liikuntaa tai osa omaa aktiivista lajiharjoitteluohjelmaa.

Kannattaa kokeilla asahia.

0
Feed

Jätä kommentti